GRATIS LEVERING - UANSET ORDRENS STØRRELSE *

filter
Vitaminer – hvorfor nu det?
Heste skal som vi mennesker også have vitaminer. For at hesten kan fungere optimalt skal den dagligt have en ration af vitaminer, enten blandet sammen med andet krybbefoder eller separat. Langt de fleste foder blandinger er der iblandet vitaminer, så hesten skal have et bestemt antal kilo eller gram dagligt for at den får tilført de vitaminer hestens krop har brug for. Hvis hesten kommer i mangel af nogle af vitaminerne, kan dette have store effekter på både hesten psyke og fysik.

Forskellige vitaminer
Der er flere forskellige vitaminer, og hesten har brug for dem alle – i større eller mindre mængder. Vitaminerne bliver opdelt i vandopløselige vitaminer og fedtopløselige vitaminer. De vandopløselige vitaminer danner hesten selv, og disse bliver ikke lagret i kroppen. Hesten danner disse vitaminer i stortarmen så længe, at hesten får grovfoder (hø, wrap, græs). Dog kan hesten somme tider have brug for et tilskud af et bestemt vandopløseligt vitamin i forbindelse med sygdom eller diverse ændringer i hestens dagligdag, for eksempel foderskift, flytning af stald og ved årstidsskifte. Fedtopløselige vitaminer kan hesten ikke selv danne, og derfor skal hesten have dækket dette behov igennem foderet. Udover de forskellige vitaminer skal hesten også have en håndfuld mineraler. Disse deles op i mikro og makro mineraler. Hesten skal have større dele makro mineraler end mikro mineraler.

Vandopløselige vitaminer
På listen over vandopløselige vitaminer er størstedelen af disse de velkendte B-vitaminer. Dog er der en række forskellige B-vitaminer, og fælles for størstedelen af disse er, at mangel giver nedsat ædelyst, træthed, uoplagthed, vægttab og forstoppelse.
Udover B-vitaminerne er der også Biotin, som hedder H-vitamin. Mangel på Biotin viser sig ved, at pelsen bliver mat og hovene bliver skrøbelige. Dette viser sig ved, at hesten taber sko, hovene revner og flækker. Hvis man fodrer korrekt burde hesten ikke mangle dette, men hvis foderet er fattigt på Biotin kan man give hesten et ekstra tilskud. Den sidste af de vandopløselige vitaminer er C-vitamin. Dette samarbejder med B-vitaminet og sørger for, at hesten kan optage jern. C-vitamin er godt til ældre heste da de typisk mangler det.

Fedtopløselige vitaminer
Fedtopløselige vitaminer er de vitaminer, som hesten ikke selv kan danne, og derfor har hesten brug for, at dette er i de rette mængder i foderet. Det er utrolig vigtigt, at foderet er afstemt med hestens vægt, huld og træning. Dette kan man godt selv våge sig ud i at gøre, men det kan være utrolig svært og bliver ofte omtalt som ”den store foder jungle”. Det nemmeste er at få lagt en foderplan af en professionel – gerne en, der er uafhængig af mærker. Af de fedtopløselige vitaminer er der de vitaminer, som ikke er lige så kendte som de vandopløselige. De fedtopløselige vitaminer kan der nemlig ikke købes seperate tilskud af. Hesten må ikke få overdosering af fedtopløselige vitaminer, for disse bliver lagret i kroppen og bliver ikke udskilt, så hesten kan herved få en overdosering og herved blive forgiftet! Disse vitaminer bliver lagret i hestens fedtvæv og organer, og bliver kun opløst i fedt og olie. Det eneste fedt opløselige vitamin som man kan købe som tilskud er E-vitamin. Dette styrker blandt andet immunforsvaret og frugtbarheden. Udover E-vitamin er A-vitamin som sørger for et sundt knoglevæv, D-vitamin, der er nødvendigt for at hesten kan optage calcium og fosfor, som den danner knogler af samt K-vitamin, som sammensætter vitaminerne i tyktarmen, så hesten kan optage disse.

Udfodring af vitaminer
Der er forskellige måder at give sin hest dens daglige ration af vitaminer på. Langt størstedelen af alle hesteejere vælger at bruge et fuldfoder, som skal i krybben. De fleste blandinger af fuldfoder eller krybbefoder er tilsat vitamin, og hesten skal derfor have den korrekte mængde af foderet hver dag, helst fordelt over så mange små måltider så muligt. Dette krybbefoder kan have forskellige udformninger, det kan enten være i müsli, lucerne blanding eller pelleteret.
Mængden af krybbefoder din hest skal have, kommer an på hvor mange FE (foderenheder) denne har brug for. Jo mere din hest bliver trænet, jo mere energi skal den have – og dette udregner man ved hjælp af foderenheder. Dette kan godt være svært at udregne som hesteejer, og det er derfor at anbefale, at man får professionelle til at gøre dette. Udover krybbefoderet skal hestens grovfoder (hø, wrap, græs) nemlig også regnes med i dette.
Hvis man som hesteejer ikke sværger til disse færdigblandinger af krybbefoder, kan man selv vælge at blande forskellige foderformer som lucerne, soyaskrå, korn, majs og olier. Dette kan mange hesteejere bedre lide, da de mener, at hesten har brug for eksempel mere olie, end der er i det færdigblandede krybbefoder. Når man selv blander sit foder, skal man være opmærksom på, at man selv skal iblande en vitamin blanding. Hvilken man vælger er helt op til en selv, da de fleste producenter har lavet sådan en variant af deres foder.

Mineraler
Ud over vitaminer skal der også i foderet være mineraler. Mineralerne er vigtige for hesten, og især dennes fysik med knogler, blodlegemer, hud og hår. Mineraler findes i både organiske og uorganiske. Forskellen på disse er, hvordan hesten optager det i systemet, og der er i hesteverdenen forskellige meninger om, hvorvidt hvilke skal være organiske og uorganiske. Når man køber sin vitamin- og mineralblanding skal man huske at lægge mærke til, om det er organisk bindende eller ikke. Derudover er der nogle ting, der skal overholdes med hensyn til blandingsforhold af forskellige mineraler.

Salt
Et af de allervigtigste mineraler for hesten er salt. Salt (Natrium, Calcium og klorid) er vigtigt for hestens væskebalance. Heste skal altid have adgang til både frisk drikkevand og en saltsten. Bare at putte køkkensalt i hestens krybbefoder er ikke altid nok – hesten skal selv have lov til at tage salt, når denne har brug for det. Hvis hesten ikke bliver brugt til ridning er det nok med en saltsten, men hvis hesten bliver brugt til ridebrug, og sveder under træning, skal man supplere hestens saltindtag med elektrolytter i foderet. Elektrolytter hjælper hesten med at justere væskebalancen efter træning, transport eller ved varmere vejr eller hedebølger.

Petworld.dk din lokale dyrehandel, uanset hvor du bor i landet. Alle vores butikker og webshop er 100% dansk og med lager i Danmark. Dette giver dig sikkerhed og hurtige leverancer af kæledyrsartikler.

PETWORLD
Søren Nymarksvej 27
8270 Højbjerg - DK
CVR: 33 04 18 45

Åbent hverdage 10.00 – 14.00
Telefon: 76 90 80 00
- Skriv til os
- Ris eller Ros os
- Anmeld os

PCI Compliance

Som altid en fornøjelse!
Som altid en fornøjelse at handle hos jer. Hurtig og nem bestilling og altid hurtig levering. De bedste anbefalinger herfra.
13.12.2017 - Tabita
Perfekt
Nem bestilling og meget hurtig levering
16.12.2017 - John

e-mærket er din garanti for sikker nethandel. Hos Petworld.dk går vi meget op i at du skal føle dig tryg når du handler, derfor har vi valgt at møde e-mærkets krav.